Dudlík – pomocník nebo nepřítel?

Pomůcky, které se rodičům nabízí pro ulehčení a úlevu od dětského pláče, zcela jistě ocení nejen oni, ale i malé ratolesti. Těm nejmenším z nich, kterých nezajímá prakticky ještě nic smysluplného, bohatě ke štěstí postačí tak obyčejná věc, jakou je právě dětské šidítko neboli dudlík. Jedni na něho nedají dopustit a ti druzí ho naopak vytrvale zatracují. Proč tomu tak je a čím je vlastně pro dítě přínosem?
miminko s dudlíčkem.jpg

Z doslechu je známo, že dudlík škodí

Většina rodičů (převážně těch, kteří očekávají příchod prvního potomka) slyší ze všech stran co je a co naopak není vhodné pro blaho jejich ještě nenarozeného miminka. Mávnout rukou nad tím samozřejmě můžou, ale po příchodu jejich děťátka na svět, nebude radám ani doporučením konec. Nikdo nemůže vědět lépe než vy sami, co je vhodné pro vaše dítě a čím ho nejlépe utišit, aby bylo spokojené.
Pokud mu dle vašeho uvážení (i když se neztotožňuje s názorem vašeho okolí) může dudlík pomoci s jeho trápením, věřte, že mu nijak neublížíte, když mu ho prostě dopřejete.
chlapeček v kočárku.jpg
Výhody, které mějte na paměti, při používání šidítka:
–       utiší nejen dětský pláč, ale i miminko, které potřebuje ulevit od bolesti
–       pomáhá zklidnit nadýmání, prořezávání prvních zoubků, při problémech s nespavostí
–       často zjednodušuje proces nočního kojení, kdy se noční vstávání sníží pomoci dudlíku a ne přiložením dítěte k prsu matky jen proto, aby cucalo
–       nestresuje vás jako rodiče, ani samotné dítě ve vypjatých situacích, kdy dítě musí chvíli vydržet, aby dostalo to, co chce
–       je dočasnou záležitostí a ulehčuje tedy život nejen rodičům, ale i miminku v případech, kdy je to zapotřebí
Tak jako má každá dobrá věc své plusy, má i velké „ale“. Samozřejmě takové šidítko není výjimkou a má i své nevýhody, které mnoho rodičů od jeho používání odrazuje. Patří mezi ně:
–       závislost na samotném dudlíku
–       totální chaos v případě, že ho někde ztratíte nebo zapomenete
–       křivení zoubků (je neověřenou a nepodloženou záležitostí, pouze tvrzení)
–       zhoršuje techniku kojení (co je opět diskutabilní a není tomu tak ve všech případech)
I používání dudlíku má své „pro“ a „proti“ a je jen na vašem uvážení, přesvědčení a konec konců domácí situaci, jak se k tomuto, ať už pomocníku nebo zlozvyku postavíte.
Mějte ovšem na paměti, že jediná skutečnost je taková, že si můžete udělat vlastní systém, který vám nezpůsobí do budoucna žádné potíže. A to třeba tak, že ho dítěti nebudete dávat raději vůbec nebo jen v situacích, kdy je to dle vás potřeba – na spaní nebo před jídlem.